Czyszczenie rusztu grilla gazowego – jak się za to zabrać?

Czyszczenie rusztu grilla gazowego – jak się za to zabrać?

Każdy użytkownik powinien znać zasady czyszczenia grilla gazowego, żeby służył on wiele lat. Warto wiedzieć, że zasady te nie są skomplikowane, a dzięki nim unikniemy awarii zabrudzonego doszczętnie sprzętu.

Akcesoria do czyszczenia grilla gazowego

Czyszczenie grilla nie wymaga wielu akcesoriów. Dobrze jest mieć specjalną szczoteczkę do czyszczenia rusztu, która wykonana będzie z włosia ze stali szlachetnej. Przyda się również miska z wodą, oraz zestaw różnych ściereczek lub profesjonalny preparat, jak pianka do czyszczenia grilla. Warto kupić środki do konserwacji zewnętrznych elementów grilla.

Etapy czyszczenia rusztu i innych elementów grilla

Pozbywanie się zaschniętego tłuszczu oraz pozostałości po jedzeniu będzie czasochłonne i mozolne, jeśli nie będzie wykonywane po każdym użyciu grilla. Należy unikać czyszczenia rusztu po paru dniach, a nawet po dłuższym okresie zwłoki od przygotowywanego posiłku. Pierwszym krokiem jest wypalanie tłuszczu, przy użyciu wysokiej temperatury. Należy zacząć od nastawienia grilla elektrycznego na maksymalną temperaturę, około 250-300 stopni. Zamknąć należy pokrywę. Gdy przestanie pojawiać się dym, wypalanie można uznać za ukończone. Po tej czynności należy szczotką z włosiem ze stali szlachetnej szorować ruszt grilla. Przy okazji zwęglone resztki można usunąć z aromatyzerów, palników, oraz z różnych innych części grilla elektrycznego. Trudniej jest usunąć rdzę z rusztu, jednak nie jest to powód do paniki. W  pierwszej kolejności przed grillowaniem należy się jej pozbyć szczoteczką przeznaczoną do czyszczenia tego typu miejsc. Później należy wypalić grilla, a w następnej kolejności trzeba umyć grilla z dodatkiem płynu do naczyń. Na samym końcu warto wytrzeć ruszt ręcznikiem papierowym. Jeśli okazałoby się, że ruszt jest źle wyczyszczony, zostanie ślad na ręczniku. W tym wypadku wszystkie czynności należy powtórzyć. Warto wiedzieć, że ruszt można zakonserwować, smarując go warstwą oleju.

Dodatkowo oprócz czyszczenia grilla, warto mieć na uwadze jego konserwację. Dzięki tej czynności korzystanie z grilla będzie bezpieczne. Ta czynność wykryje wszystkie usterki takie jak na przykład pęknięte palniki. Po zimowej przerwie warto sprawdzić, czy aromatyzery nie są zardzewiałe. Jeśli się okaże, że tak to należy je jak najszybciej wymienić.

W trosce o ruszt pamiętaj o:

  • nigdy nie pozostawiaj mokrego rusztu do wyschnięcia
  • nie myj żeliwnych rusztów w zmywarce
  • po myciu użyj oleju do konserwacji
  • przed i po użyciu do czyszczenia używaj do tego przeznaczonej szczoteczki
  • używaj przypraw z olejem, a nie z wodą – woda sprzyja korozji
  • przed grillowaniem użyj oleju

Ruszt żeliwny czyści się w ten sam sposób co ruszt ze stali nierdzewnej. Gdy zabrudzenia są silne, zaleca się stosowanie szczotki mosiężnej. Do konserwacji również używa się oleju. Warto o to dbać, ponieważ bez warstw patyny, która występuje w ruszcie żeliwnym, potrawy przyrządzane na grillu będą do niego przywierać. Podczas używania myjki wysokociśnieniowej, należy zabrać największy brud z otoczenia, ponieważ można go rozdmuchać na części podatne szybkiemu zniszczeniu.

Nie tylko ruszt wymaga uwagi użytkownika

Podczas czyszczenia rusztu, nie należy zapominać o tacce na tłuszcz oraz pokrywie. Do czyszczenia tych elementów można użyć octu z wodą, jednak woda z płynem do naczyń powinna wystarczyć.

Reasumując regularne czyszczenie, oraz coroczna konserwacja zapewni nam nie tylko korzystanie ze sprzętu przez lata, ale również bezpieczeństwo użytkowania. Czyszczenie grilla, w tym rusztu, powinno być dokonywane po każdym użyciu sprzętu do przyrządzania przypraw. Im dłużej grill będzie czekał na odpowiedni moment wyczyszczenia, tym trudniej będzie się pozbyć zaległego jedzenia z jego zakamarków. Olej jest świetnym konserwantem, którego należy używać, aby metal nie przywierał do pożywienia. W zasięgu ręki nie potrzeba wiele, zaopatrzyć się warto w szczoteczkę do czyszczenia, płyn do naczyń, ręcznik papierowy, czy zestaw ściereczek. Konserwować grill należy raz na rok.

Powiązane artykuły

Sprężyna zacisku hamulcowego – do czego służy?

Sprężyna zacisku hamulcowego – do czego służy?

Jak dbać o włosy syntetyczne?

Jak dbać o włosy syntetyczne?

Jak dobrać stanik dla karmiącej kobiety?

Jak dobrać stanik dla karmiącej kobiety?

Jak zorganizować wyjazd firmowy?

Jak zorganizować wyjazd firmowy?

No Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *