Jaki młynek do kawy kupić?
Młynek do kawy jest co najmniej tak samo ważny jak ziarna czy ekspres do kawy. Jeśli chcesz wydobyć maksimum z ziaren kawy, koniecznie wybierz dobry młynek do kawy. Mielenie kawy w młynku, by zaparzyć ją w filiżance lub dzbanku zapewnia lepszą jakość. Zmielenie własnej kawy nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Proces mielenia trwa około 1-2 minuty, a efekt końcowy jest tego wart.
Młynek do kawy – jaki najlepiej sprawdzi się do użytku domowego?
Ziarna kawy to jedna z najbardziej aromatycznych potraw, zawierająca ponad 800 różnych składników zapachowych. Kiedy ziarna kawy są zmielone, aromat ten uwalnia się, ale jednocześnie powoli zaczyna zanikać.
Samodzielne mielenie ziaren kawy bezpośrednio przed ich użyciem, powoduje uzyskanie większej ilości aromatów smakowych podczas parzenia. Z tego prostego powodu zawsze zalecamy samodzielne zmielenie ziaren tuż przed użyciem.
Warto unikać kupowania kawy mielonej, a zamiast tego zainwestować w dobry młynek żarnowy do kawy. Całe ziarna kawy zostaną zmielone według upodobania, na odpowiednią grubość — a przy tym zachowają zapach i wartości odżywcze.
Może to być staromodny ręczny młynek do kawy lub nowoczesny, elektryczny. Na rynku jest dostępnych wiele różnych młynków do kawy, więc zakup zależy przede wszystkim od potrzeb kawosza. Jest także możliwość zakupu ekspresu do kawy, w którym kawa jest mielona w ramach procesu przygotowywania kawy. Często niedocenianą korzyścią uboczną mielenia kawy w młynku jest wszechobecny aromat. A zapach to połowa filiżanki kawy.
Jaki młynek do kawy kupić – ręczny czy elektryczny?
Młynek do kawy najlepiej wybrać według własnych potrzeb. Jest różnica między tym, czy będzie to ręczny, czy elektryczny młynek do kawy. Najtańsze są modele ręczne, które dostarczają dodatkowych doznań podczas przygotowywania filiżanki kawy. Młynki ręczne są bardzo trwałe i będą pasowały do niejednego wystroju kuchni.
Z drugiej strony elektryczny młynek do kawy jest znacznie lepszym wyborem, jeśli chcemy kawę zmielić szybko. Mają one możliwość wyboru ustawień, w zależności od typu przygotowywanego napoju, czy będzie to americano, macchiato czy café latte. Z reguły ziarna zmielone do ekspresu tłokowego powinny być najgrubsze, do kawy parzonej z użyciem filtra powinny mieć średnią grubość, a te do espresso — najdelikatniejsze. Ważne jest, aby mieć dobry młynek, który zmieli równomiernie i drobno bez narażania ziaren kawy na zbyt duże ciepło. Jeśli posiadamy ekspres do kawy, to dobrym punktem wyjścia jest używanie samego młynka do mielenia od tego samego producenta co ekspres. Najlepiej wybrać taki model, który jest łatwy do czyszczenia.
Jakie wybrać ostrza stalowe czy ceramiczne?
Większość ręcznych młynków do kawy ma ostrza ceramiczne, podczas gdy większość elektrycznych młynków do kawy ma ostrza stalowe. Ceramiczne ostrza nie nagrzewają się podczas obracania, dzięki czemu ziarna zachowują swój aromat. Różnica w cenie różnych młynków jest wyrazem tego, jak mocne/duże są młynki. Jedną rzeczą jest to, z jakiego materiału jest zrobiony młynek, jak duży jest pojemnik na ziarna, ale najważniejsze jest to, jak duże są ostrza młynka.
Istnieją dwa rodzaje ostrzy szlifierskich, stożkowe i płaskie. Stożkowe to ostrza szlifierskie z osią pośrodku, a odległość między nimi determinuje stopień rozdrobnienia. Ich rozmiar jest często mniejszy niż płaskich. Ostrza płaskie to dwa ostrza, które leżą jeden na drugim. Można je rozsunąć i tym samym zmienić stopień zmielenia. Młynki z ostrzami płaskimi są często większe i mogą szybciej zmielić kawę.
Składniki dobrej filiżanki kawy
Filiżanka kawy składa się w 90 – 98% z wody, dlatego ważne jest, aby podczas parzenia kawy zwracać uwagę na używaną wodę. Niestety woda z kranu ma często dużą zawartość wapna. To nie jedyna rzecz, która niszczy ekspres do kawy. Powoduje to również nudny i płaski smak kawy. Zamiast tego do parzenia kawy warto używać wody filtrowanej lub wody mineralnej.
Należy kupować tylko małe porcje kawy na raz. W ten sposób jest pewność, że kawa jest świeżo palona. Kawa mielona ma tę wadę, że szybko traci swój aromat. Całe ziarna kawy można przechowywać w zamrażarce, wyciągając tylko niewielkie porcje.