Jak zbudować grill z wędzarnią?

Jak zbudować grill z wędzarnią?

W sezonie letnim w większości ogródków przygotowywane są grillowane potrawy. Cechują się one niepowtarzalnym, bardzo lubianym smakiem. Podczas aranżacji ogrodu, wybierając urządzenie do przyrządzania jedzenia w taki sposób, warto rozważyć opcję wybudowania grilla wyposażonego w wędzarnię. Tak przygotowane produkty cechują się specyficznymi walorami smakowymi, a wykonanie tego procesu samodzielnie niesie ze sobą satysfakcję z dobrze wykonanej pracy. Jakie są rodzaje domowych wędzarni? Jak zbudować grill ogrodowy z wędzarnią?

Domowe wędzarnie i ich rodzaje

Myśląc o grillu z wędzarnią, na myśl przychodzą przede wszystkim masywne konstrukcje. Niezwykle wygodne w użytkowaniu są jednak przenośne konstrukcje – z reguły wykonane z metalu. Dużym atutem są kółka zapewniające wygodny transport. Niestety rozwiązanie to posiada też swoje minusy. Palenisko jest stosunkowo niewielkie, a elementy zewnętrzne mają tendencję do nagrzewania się.

Częściej wybierane są grille stacjonarne, ponieważ stanowią zdecydowanie bezpieczniejsze rozwiązanie. Izolacja ścian jest odpowiednia, a konstrukcja cechuje się stabilnością. Bardzo praktyczne rozwiązanie, które sprawdzi się nawet na niewielkiej działce, to wędzarnia drewniana. Cechuje się niewielkimi rozmiarami, jednak jest w stanie pomieścić optymalną ilość żywności. Dobrze spiszą się także grille z wędzarnią z kamienia oraz murowane z cegły.

Jak zbudować grill z wędzarnią?

Jak zbudować grill z wędzarnią z cegły? Najprostszym rozwiązaniem jest zatrudnienie profesjonalnej ekipy, która wybuduje tego typu konstrukcję zgodnie z zamysłem. Można także podjąć się wykonania takiego projektu na własną rękę. Pierwszym etapem jest dokładne rozplanowanie wizualne. Dylemat, który należy rozwiązać, to, czy wędzarnia będzie pionowa czy zostanie wyposażona w kanał. Ciekawym rozwiązaniem jest także odnalezienie gotowego projektu w internecie.

Zadając sobie pytanie, jak wymurować grill z wędzarnią, jednym z pierwszych kroków jest zakup materiałów budowlanych. Podstawę z powodzeniem można wykonać z tanich i wszędzie dostępnych pustaków. Palenisko powinno zostać zbudowane z drewna, a następnie otoczone cegłami. Kolejnym krokiem będzie zbudowanie wędzarni – najczęściej wybieranym materiałem jest cedr. Często w sklepach ogrodniczych można kupić gotowy model. Komora wędzarnicza powinna mieć kształt domku – przypominający psią budę.

Najważniejsze cechy domowej wędzarni

Grill z wędzarnią powinien być wyposażony w dobrej jakości system odprowadzania oraz kontroli dymu. To element, który z pozoru zwyczajny grill zmienia w przydomową wędzarnię. Niezwykle istotny jest komin zamontowany nad komorą wędzarniczą. Znaczenie ma także szyber – to dzięki niemu istnieje możliwość kontroli dymu wędzarniczego. Nie można zapomnieć również o tym, że grill z wędzarnią to integralna część ogrodu. Warto więc zadbać o wygląd konstrukcji, aby dobrze wpasowała się w roślinność znajdującą się na działce.

Grill z wędzarnią – użytkowanie

Decydując się na wybudowanie w ogrodzie grilla z wędzarnią, należy zapoznać się z różnymi rodzajami wędzenia. Klasyczny proces to wędzenie na gorąco. Żywność wystawia się na działanie dymu, którego temperatura wynosi nawet 90°C. Z reguły trwa to około kilku godzin, a aromat jest bardzo intensywny. Inny rodzaj stanowi wędzenie zimne. Temperaturę należy utrzymywać na niezmiennym poziomie 15-20°C. Jest to proces zdecydowanie bardziej długotrwały – może zająć nawet kilka dni. Regulowanie temperatury następuje między innymi poprzez moczenie drewna. Warto dobrze przeanalizować dostępne na rynku podpałki do grilla i wybrać taką, która będzie odpowiednia dla procesu wędzenia.

Kompromisem między wędzeniem typu zimnego i gorącego jest ciepłe. Stanowi też metodę, która często pełni rolę swego rodzaju wstępu do wędzenia gorącego. Co ciekawego – w tym przypadku używa się trocin skropionych wodą, a produkt jest gotowy z reguły po upływie 24 godzin. Niezwykle istotną kwestię stanowi bezpieczne użytkowanie domowej wędzarni. Należy przestrzegać też zasad dotyczących procesu wędzenia, aby przygotowana żywność cechowała się oczekiwanymi walorami smakowymi.

Powiązane artykuły

Sprężyna zacisku hamulcowego – do czego służy?

Sprężyna zacisku hamulcowego – do czego służy?

Jak dbać o włosy syntetyczne?

Jak dbać o włosy syntetyczne?

Jak dobrać stanik dla karmiącej kobiety?

Jak dobrać stanik dla karmiącej kobiety?

Jak zorganizować wyjazd firmowy?

Jak zorganizować wyjazd firmowy?